Süt tüketiminin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Sıra tüketmeye geldiğinde ise karşımıza birden fazla terim çıkmaktadır. Peki, biz bunların ne anlama geldiğini biliyor muyuz?

Bahsetmiş olduğum kavramlar: çiğ süt, pastörize süt ve UHT süt.

Çiğ süt, hiçbir işlem görmemiş süt anlamına gelmektedir. Birçok yerde sokak sütü olarak da adlandırılır. Çiğ sütte bulunan mikrobiyolojik yükü kestirmek zordur.

Pastörize süt, halk arasında günlük süt olarak adlandırılır. Pastörizasyon işlemi uygulanarak patojen mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi ile elde edilen sütlerdir. Raf ömrü kısadır. Pastörizasyon işleminde en çok kullanılan yöntem yüksek sıcaklıkta kısa süreli (72 °C’de 15-30 saniye) pastörizasyondur.

UHT süt, UHT işlemi uygulanan sütlerdir. UHT yöntemiyle tüm mikroorganizmalar ve bunların sporları yok edilir. 135 -150 °C’de 2-6 saniye ısıl işlem uygulanır.

Hangisini tüketmek gerekir diye soracak olursanız eğer;

https://www.gidanotlari.com/cig-sut-mu-isil-islem-gormus-sut-mu/ yazısını okuyabilirsiniz.

Kaynak: Üçüncü M., Süt ve Süt Mamulleri Teknolojisi, 2015, İzmir: Sidas Medya.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle