Büyüme ve gelişme için oldukça önemli olan insülin, metabolizmanın düzenleyici temel hormonlarından biridir. Ayrıca nükleik asit sentezi ve protein sentezi gibi vücudumuz için oldukça önemli olan birçok görevi vardır. Yanlış ve yetersiz beslenme, fiziksel aktivite azlığı ve obezite gibi sebepler vücudumuzdaki birçok sistemi kötü etkilemekle birlikte insülinin görevlerini yeterince yerine getirmesini de engeller.

Peki İnsülin Görevlerini Yerine Getiremezse Ne Olur?

İnsülinin beklenen biyolojik etkisinden daha azını göstermesi halinde insülin direnci oluşur. Bu durumda hücre insülin hormonuna tepkisizleşir. Bununla birlikte bu direnç arttıkça şeker kontrolünü sağlamak için vücutta gereğinden fazla insülin salgılanır. İnsülin direncine uzun süre müdahale edilmediğinde çeşitli hastalıklara sebep olur. Bunlardan bazıları kardiyovasküler rahatsızlıklar, tip 2 diyabet ve metabolik sendromdur.

Genetik yatkınlık, obezite, sedanter yaşam, sigara içme, yüksek oranda fruktoz tüketimi, yaşlanma ve çevresel etkenler ile insülin direncinin gelişimi artabilir. En önemli sebeplerinden biri obezite olmasına rağmen obez olmayan bireylerde de görülebilir. Ayrıca puberte, gebelik gibi süreçlerde de geçici olarak ortaya çıkabilir.

Yağ birikimi insülin direncinin gelişmesinde oldukça etkilidir: kilo alındığı zaman bu direnç artarken; kilo verildiğinde azalır. Başlangıç aşamasındayken klinik belirtileri hemen belli olmayabilir. Bu aşamada dengeli ve yeterli beslenme, düzenli egzersiz ile insülin direnci gerileyebilir.

Ayçiçeği yağı ve mısır yağı gibi omega 6 içeren gıdalar, sofra şekeri ve rafine karbonhidratlar ile trans yağlar insülin direncinin oluşmasına sebep olabilirler. Bu sebeple bu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Bununla birlikte bazı besinlerin tüketimi ise insülin direncine iyi gelir.

İnsülin Direnci: İyi Gelen Besinler ve Özellikleri

  • Kırmızı Meyveler: İçerdiği flavonoidler, stilbenoidler, fenolik asitler ve lignanlardan dolayı insülin direnci üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Çilek, böğürtlen ve yaban mersini örnek olarak verilebilir.
  • Üzüm polifenolleri: Proantosiyanidin, antosiyanin, flavonol ve resveratrol gibi polifenollere sahiptir. Bu sayede insülin direncine iyi gelirler.
  • Keten Tohumu: İçerdiği polifenoller ile insülin direncinin gerilemesinde etkilidir.
  • Kakao: Yüksek polifenol içeriği ile insülin direnci üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Bitter çikolata: İçerdiği polifenoller sayesinde insülin direncine iyi gelir.
  • Yeşil Çay: Glikoz toleransını arttırır. Bundan dolayı insülin direncinin gerilemesi için yeşil çay tüketilmelidir.

KAYNAKLAR

  1. Polat C. İnsülin Duyarlılığının Arttırılmasında Egzersizin Ve Beslenmenin Önemi. Research Studies Anatolia Journal 2018; 1(3): 432-437.
  2. Göktaş Z, Besler HT. Obezite, İnsülin Direnci ve Bazı Adipokinler. Bes Diy Derg 2015; 43(3): 251-257.
  3. Özer E. İnsülin Direnci. Maltepe Tıp Dergisi 2015; 1(7): 1-5.
  4. Savaş HB, Gültekin F. İnsülin Direnci ve Klinik Önemi. SDÜ Tıp Fak Derg 2017; 24(3): 116-125.
  5. Çetiner Ö, Rakıcıoğlu N. İnsülin Direncine Etki Eden Besinler. Bes Diy Derg 2018; 46(2): 192-200.

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle