Çiğ süt en çok hile yapılan gıdalarımızdan biridir. ‘Çiğ Sütte Yapılan Hileler’ adlı yazımda hangi tür hilelerin yapıldığından bahsetmiştim. Bugün çiğ süte hile amacıyla katılan hidrojen peroksit testini anlatmak istiyorum. Hidrojen peroksit, oksitleyici ve mikroorganizmalar üzerinde etkili olan bir bileşiktir. Süte hidrojen peroksit katılmasının en önemli sebebi dayanıklılığı arttırmak ve bozulmaya başlamış sütün kalitesini arttırmaktır. Çiğ süte yapılan bu tür ilaveler sağlığa zarar verdiği gibi yeni ürünlerin işlenmesi sırasında da problem yaratmaktadır. Bu yüzden süte hile amaçlı katılan koruyucu maddelerin tespit edilmesi gerekir. Bu yüzden sütte hidrojen peroksit tayini önemlidir. Gelin hep birlikte nasıl olduğuna bakalım.

Sütte Hidrojen Peroksit Tayini

Sütte hidrojen peroksit testi pratik test kitleri ile kolayca yapılabilmektedir. Bu yöntem hızlı sonuç verir, pratiktir. Bu yöntemde test çubuğu çiğ süt içerisine batırılmaktadır. Sonuç test çubuğundaki şeridin renk değişimi ile belirlenmektedir. Eğer süt içerisinde hidrojen peroksit var ise test çubuğundaki renk mavi-yeşil arası bir renk alır. Genel olarak böyle olsa da sizler yine de analizi yapmadan önce temin ettiğiniz sütte hidrojen peroksit testinin kullanım şekline ve sonucun yorumlanması kısmına dikkat ediniz.

Çiğ sütte hidrojen peroksit tayini için uygulanan başka bir yöntem daha vardır. Bunun için gerekli olan malzemeler pipet, numune kabı, potasyum iyodür çözeltisi, hidroklorik asit ve nişasta çözeltisi. Analizin yapılışı ise şu şekildedir:

10 ml çiğ süt numune kabının içerisine aktarılır. Üzerine ilk olarak 1 ml %5’lik potasyum iyodür ilavesi yapılır. Daha sonra 1 ml %2’lik nişasta çözeltisi eklenir ve karıştırılır. Son olarak da 1 ml hidroklorik asit de eklendikten sonra iyice karıştırılır. 2-3 dakika bekleyip oluşan renk değişimi gözlenir. Eğer mavi renk oluşursa sütte hidrojen peroksit var diyebiliriz.

Sütte hidrojen peroksit analizi yaygın olarak bu iki yöntem ile yapılmaktadır. ‘Gıda Analizleri’ bölümümüzde farklı analizlerin nasıl yapıldığına yer vermeye devam edeceğiz. Sizlerin istediği analizler olursa yorum olarak belirtebilirsiniz.

Kaynak:

Metin M., Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No:24, İzmir, 2009.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle