Tarhana, buğday ve yoğurt temel malzeme olmak üzere yörelere göre farklı meyve, sebze ve baharatların ilave edilmesiyle oluşan bir gıda ürünüdür. Protein, çeşitli mineral ve vitaminler bakımından zengin bir ürün olmasının yanı sıra kolay sindirilebilir bir özelliği vardır. Aynı zamanda içerisindeki lifli yapı ve probiyotik bakteriler sayesinde hem kilo kontrolünü sağlar hem de bağırsak sistemini düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirmede birebir etkisi bulunmaktadır. Kış aylarında sıklıkla çorbası tüketilen tarhananın farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan birisi de tarhana cipsidir. Gelin hep birlikte tarhana cipsi nedir, tarhana cipsi faydaları neler öğrenelim.

Tarhana Cipsi Faydaları

Tarhana Cipsi Nedir? 

İlk olarak tarhana cipsinin ne olduğuna kısaca değinelim. Bu cips türü Kahramanmaraş yöresine ait bir atıştırmalıktır. Bildiğimiz cipslerden farklı olarak ekşimsi bir tadı vardır. Sağlıklı atıştırmalık olarak iyi bir alternatif olan tarhana cipsinden çorba da yapılmaktadır.

Tarhana cipsi, kabukları soyulan dövme buğdayın pişirildikten sonra yoğurt ilave edilmesi ardından da kurutulmasıyla elde edilmektedir. Kahramanmaraş’ta tarhana cipsinin tam olarak kurutulmamış haline ‘firik’ adı verilir. Firik genellikle badem, fıstık veya ceviz gibi çerezler ile tüketilmektedir. Şimdi de tarhana cipsi kalori değeri, protein, yağ gibi besin değerlerine göz atalım.

Tarhana Cipsi Besin Değeri

Tarhana cipsinin faydaları kuşkusuz ki sahip olduğu besin değerinden gelir. Diğer cips türleriyle kıyaslandığı zaman tarhana cipsinin besleyicilik değerinin daha fazla olduğu görülmektedir. 100 g tarhana cipsinin besin değeri ve fizikokimyasal özellikleri şu şekildedir;

  • 316 kcal/ 1.322 kJ enerji değeri,
  • 1,4-2,8 g yağ,
  • 60 g karbonhidrat,
  • 8,8-26,3 g protein,
  • 1,4-7,4 tuz oranı,
  • 4,6-9,6 g nem,
  • 3,5-4,0 pH,
  • 3,4-7,4 kül

Sonuç olarak tarhana, içermiş olduğu lif, probiyotik ve prebiyotik mikroorganizmalar sayesinde fonksiyonel bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarhanadan elde edilen tarhana cipsi ise özellikle çocuklar ve diyabet hastaları için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketime uygun görülmektedir. Üstelik piyasada kızartılarak üretilen cipslerle kıyasladığımızda oldukça sağlıklı bir ürün olarak karşımıza çıkar ve bu cipslerin alternatifi olarak kullanılabilmektedir. Eğer ekşimsi tatlar seviyorsanız atıştırmalık olarak tarhana cipsini gönül rahatlığıyla aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Kaynaklar:

Kaya, M. & Seçim, Y. (2020), Maraş Tarhanası ve Gelişim Süreci, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(55), 1618-1628.

Özdemir B., Zencir E., 2017, Yiyecek İçecek İşletmelerine Yerel Ürün Önerisi: Çerez Tarhana, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, s.18-27.

Özer Altundağ, Ö.; Kenger, T.; Ulu, E.K. (2020), Farklı Tarhana Türlerinin Sağlık Yönünden Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma, Sağlık Akademisi Kastamonu (SAK), 5(2), s.143-157.

Şimşekli N., Doğan S.İ., 2015, Geleneksel ve Fonksiyonel Ürün Olarak Maraş Tarhanası, Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(4): 33-40.

Yıldırım Ç., Güzeler N., 2016. Tarhana Cipsi, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, Özel Sayı 1-8.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle