Bazı bakteri türleri gıdalar yolu ile insanların vücuduna girerek çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklara sebep olan bakterilerden birisi de Yersinia enterocolitica. O zaman bu bakteri türünün genel özelliklerini, enfeksiyona sebep olan gıdaları ve önleme yollarını inceleyelim bu yazıda.

Yersinia enterocolitica Bakterisinin Genel Özellikleri

Yersinia enterocolitica, bir Enterobacteriaceae üyesidir. Gram negatif, sporsuz ve fakültatif anaerop bir bakteri türü olan Yersinia enterocolitica, kokobasil ve çubuk görünüme sahiptir. Isıl işleme oldukça duyarlıdır. Psikrotrofik karakterlidir. Optimum gelişme sıcaklığı 28-30°C’dir. Aynı zamanda 0-44°C aralığındaki geniş sıcaklık aralığında da gelişebilen bir bakteri türüdür. Ayrıca 25°C sıcaklığında hareketli ve Peritrik flagellalıdır. 37°C’de ise hareketsizdir.

pH aralığı 4-10 olmakla beraber optimum gelişimi 7,6 olarak kabul edilmektedir. Gelişebileceği minimum su aktivitesi ise 0,96’dır. %5 konsantrasyondaki NaCl oranında direnç gösterebilirken %7 NaCl varlığında gelişemez. %9 NaCl ortamında ise öldürücüdür.

Yersinia enterocolitica Hangi Gıdalarda Bulunur?

Y. enterocolitica bakterisinin bulaşma kaynakları oldukça geniştir. Başta domuz olmak üzere kemiriciler, tavşan, geyik, balık, koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda bulunmaktadır. Aynı zamanda kabuklu ve kabuksuz deniz ürünlerinde de varlığı tespit edilmiştir. Hayvanlardan kontamine yoluyla toprak, göl, içme suları ve sebzelere Y. enterocolitica bakterisinin geçtiği görülebilmektedir.

Y. enterocolitica bakterisi genellikle insanlara kontamine gıdalar yolu ile bulaşır. Et, süt, peynir, dondurma, süt tozu, krema, su, balık ürünleri ve çiğ sebzelerden izole edilmektedir. Gıdalar haricinde taşıyıcı hayvanlar ile direkt temas sonucunda da bulaşabilmektedir.

Yersinia enterocolitica Bakterisini Önleme Yolları

  • Et ürünlerini çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeye özen göstermemiz gerekir. Bu ürünlerin minimum 72°C’de piştiğinden emin olmalıyız.
  • Kesinlikle çiğ süt tüketmemeliyiz. Sütün yeterince pastörize edildiğine dair gerekli testlerin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Yeterince pastörize olmamış sütler satışa sunulmamalıdır. Ayrıca fabrika koşullarında sütün pastörizasyonu sonrası kontaminasyonun önlenmesi önemlidir.
  • Yemek hazırlamadan ve yemeden önce, çiğ ete dokunduktan ve hayvanlarla temastan sonra muhakkak ellerimizi yıkamamız gerekir.
  • Yemek hazırlama aşamasında et ve diğer yiyecekler için ayrı bir kesme tahtası kullanmamız gerekmektedir.

Ayrıca gıda güvenliği ile ilgili aşağıdaki yazılarımıza da bakmak isteyebilirsiniz.

GIDA ZEHİRLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
GIDA ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLABİLECEK GIDALAR

 

Kaynaklar

Baylan O., Abaslı H.E., 2005. Yersinia enterocolitica enfeksiyonları. Türk Mikrobiyoloji Cem Dergisi. 35:232-247.

Halkman A.K., 2019. Gıda Mikrobiyolojisi. 394-395.

https://www.cdc.gov/yersinia

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle