Son yıllarda laktozsuz süt üretimi artış göstermiştir. Market raflarında göze çarpan ürünlerden bir tanesidir. Peki, laktozsuz süt nedir biliyor muyuz? Bu konuyu anlayabilmek için ilk olarak laktoz ve laktoz intoleransı kavramlarına bakmamız lazım. 

Laktoz Nedir?

Laktoz, sütte bulunan bir şekerdir. Ve sadece sütte bulunmaktadır. Bu yüzden de ‘süt şekeri’ diyebiliriz. Laktoz bir disakkarittir. Glikoz ve galaktozun birleşmesi ile oluşur.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı ise süt içerisinde bulunan laktozun sindirilememesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Laktozun sindirilmesinde laktaz enzimi görev alır. Laktaz enzimi, laktozu glikoz ve galaktoza parçalar. Laktaz enzim eksikliğinde veya laktaz enzimi görevini tam olarak yerine getiremediği durumlarda laktoz intoleransı oluşur. Gaz, karın ağrısı, kramp, bulantı, ishal ve kusma gibi belirtiler oluşabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bu belirtiler yarım saat ile iki saat arasında bir süreçte ortaya çıkar. Belirtiler ve belirtilerin dozları kişiler arasında farklılıklar gösterebilir. Laktaz enzimi hiç bulunmayan bir kişi ile az miktarda bulunan bir kişinin belirtilerinin farklı olması doğaldır. 

Her iki kavramdan da kısaca bahsettikten sonra laktozsuz süt nedir sorusunun cevabına geçebiliriz. 

Laktozsuz Süt Nedir?

Süt önemli bir besin kaynağıdır. Laktoza karşı intoleransı bulunan bireylerin de rahatça süt tüketebilmesi için ‘laktozsuz sütler’ mevcuttur. Laktozsuz süt üretiminde süt içerisine laktaz enzimi ilave edilmektedir. Böylece enzim sayesinde laktoz, glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Bu şekilde sütün sindirimi kolaylaşır.

Bir de akıllara takılan laktozsuz süt neden tatlı sorusu var. Laktozsuz sütlerin içerisindeki laktoz glikoz ve galaktoza parçalanınca süt içerisindeki glikoz ve galaktoz miktarında artış olur. Bu artış da laktozsuz sütün normal süte göre daha tatlı olmasına neden olur. Çünkü glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktozdan daha fazladır.

‘Laktozsuz sütler de katkı maddesi var’ gibi bir algı yanlıştır. Kullanılan katkı maddesi değil bir enzimdir. Enzimler, protein yapılıdır ve canlılarda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerde yer alırlar.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle