Probiyotik gıdalardan bahsetmişken prebiyotik gıdalardan bahsetmeden olmaz. İkisi sıklıkla birbirine karıştırılır. Hatta aynı anlama geldiği düşünülür. Oysaki farklı kavramlardır. Bu yazımda sizlere prebiyotik olan gıdalardan bahsetmek istiyorum.

Prebiyotikler, probiyotikler gibi canlı mikroorganizmalar değildir. Ve sindirilemezler. Kısa zincirli karbonhidratlar olarak bilinir.  Bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin gelişimini destekleyen ve sayısının artmasına yardımcı olan lifli gıdalardır. Yararlı bakteriler için besin kaynağıdır. Prebiyotik bileşen içeren gıdalara da prebiyotik gıda denir. Soğan, sarımsak, yer elması, hindiba, kuru baklagiller, pırasa gibi gıdalar prebiyotik gıdalardır.

Sağlıklı bir bağırsak düzeni için probiyotik ve prebiyotik gıdaların birlikte tüketilmesinde fayda vardır.

 

Kaynak: Sezen G. A., (2013) Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerine Etkileri, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 8(3):248-258.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle