Yağ önemli bir besin kaynağıdır. Yağlar, gliserol ve yağ asitlerinin birleşmesi sonucunda oluşur. Yağ asitleri de doymuşluklarına göre doymuş ve doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu yazımda sizlere ‘Doymuş yağ nedir? Doymuş yağ asidi ne demektir?’ bunlardan bahsetmek istiyorum.

Doymuş yağ asitleri, hidrokarbon zincirlerinde çift bağ bulundurmayan yağ asitleridir.  Karbon atomları hidrojene doymuştur ve vücutta yıkımları zordur. Oda sıcaklığında katı veya yarı katı halde bulunurlar. Palmitik asit, bütirik asit, stearik asit, miristik asit gıdalarda yaygın olarak bulunan bazı doymuş yağ asitleridir.

‘Doymuş yağ nedir?’ sorusuna gelirsek, doymuş yağ asitleri ve gliserolün birleşmesi sonucunda oluşan yağlardır. Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağ çeşitleridir.

Doymuş yağ asitlerini içeren gıdalar;

  • Kuyruk yağı, iç yağı, palm yağı, tereyağı, margarin gibi yağlar
  • Karaciğer, beyin, böbrek, yürek, kelle, dil gibi sakatatlar
  • Çikolata, bisküvi tarzındaki hazır ürünler

Bu tür yağlar günlük alım miktarını aşmadan tüketilmelidir. Araştırmacılara göre doymuş yağların fazla alımları kolesterolü arttırır, kalp-damar hastalıklarına sebebiyet verir.

Ayrıca aşağıdaki içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle