Farklı yollarla gıdaları muhafaza etmek uzun zaman öncesine dayanmaktadır. Gıdaların saklanmasının bazı faydaları bulunmaktadır. Bunlar; gıdanın bulunmadığı mevsimde ve yörelerde tüketimini kolaylaştırmak, gıdanın raf ömrü uzatmak, insanlara kullanımda pratiklik sağlamaktır. Aynı zamanda kalite bozulmalarının süresini uzatmaya (bayatlamak gibi) yardımcı olur. Peki, en çok kullanılan gıda muhafaza yöntemleri nelerdir? Gelin hepsine kısaca değinelim.
Gıda Muhafaza Yöntemleri
En çok kullanılan gıda muhafaza yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Soğukta muhafaza
- Dondurarak muhafaza
- Kurutarak muhafaza
- Isıl işlem ile muhafaza
- Kimyasal koruyucular ile muhafaza
- Işınlarla muhafaza
Saymış olduğum yöntemlerden kısaca bahsetmek istiyorum. Zira detaylı olarak anlatımlarına ‘Gıda Muhafaza Yöntemleri’ kategorisinden ulaşabilirsiniz.
Soğutarak muhafaza: mikroorganizma faaliyetlerinin yavaşlatılmasına dayanan yöntemdir. Gıdalar donma noktasının üzerindeki soğuk koşullarda saklanmaktadır. Fakat kısa süreli etki gösterir. Ortam sıcaklığı mutlaka donma noktasının üzerinde olmalıdır.
Dondurarak muhafaza: gıda maddesinde bulunan mikroorganizmaların kullanabildiği suyun dondurulmasına dayanan yöntemdir. Üründeki vitamin besin değerleri önemli ölçüde korunur. Uzun süreli muhafaza yöntemidir. Ancak bu teknikle saklanan gıdaların taşınmasında soğuk zincir önemlidir. Ayrıca dondurulmuş ürünler ile ilgili aşağıda linki bulunan yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Isıl işlem ile muhafaza: bu yöntemde ısıl işlem yoluyla gıdada bulunan mikroorganizmalar yok edilmektedir. Örnek olarak konserveleme işlemini verebiliriz.
Kurutarak muhafaza: yöntem gıda maddesinde bulunan suyun büyük kısmının uçurulması ve böylece mikroorganizmaların yaşayabileceği ortamın kısıtlanmasına dayanmaktadır.
Kimyasal koruyucularla muhafaza: gıda maddelerine kimyasal koruyucu ilavesi ile muhafaza sağlanan yöntemdir. Kullanılan kimyasalın cinsine ve miktarına göre mikroorganizmalar azaltılabilir ya da öldürülebilir.
Işınla muhafaza: iyonlaştırıcı enerji uygulanmasına dayanan yöntemdir. Paketlenmiş gıda maddelerine uygulanmaktadır.
En çok kullanılan gıda muhafaza yöntemleri bu şekildedir. Sizler en çok hangi yöntemle muhafaza edilmiş gıdaları tercih ediyorsunuz? Yorum kısmına yazabilirsiniz.
Kaynaklar:
Bilişli A., Gıda Teknolojisi, Sidas Medya, Çanakkale, 2015.
Cemeroğlu B., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Bizim Grup Basımevi, Ankara, 2013.
Merhabalar
Benim düşüncem en sağlıklısı kurutarak muhafaza yöntemi. Eskilerden gelen en geleneksel en ekonomik bu şekil bence. Nerede kaldı eski yaşam tarzları, her şey zararlı artık…
Yediklerimiz nasıl öleceğimize de belirler oldu maalesef.
Bu bilinç de olmanız ne güzel. En azından yediklerinize dikkat ederek önlem alabilirsiniz. Unutmayınız ki önce tedbir. Dengeli ve yeterli beslenme sağlıklı bir yaşamın temelidir. Aldıklarınızın içeriklerini araştırarak tüketim alışkanlıklarınızı sınırlandırabilirsiniz.